Daguitstap La Louvière

Dit jaar trekken we naar het hart van Henegouwen. Met de slogan ‘energiecentrum’ wordt verwezen naar de uitdaging die ze al tientallen jaren aangaan met energie.  De mijnen, de scheepsliften,... uit het verleden. Maar ook in de toekomst willen ze toonaangevend zijn.
We bezoeken dit jaar twee meesterwerken die behoren tot het werelderfgoed van de Unesco. Met 19 erkende sites en evenementen is de provincie Henegouwen de beste nationale vertegenwoordiger.  In 1998 werden de vier scheepsliften erkend.  Het zijn de enige nog bewaarde en werkende scheepsliften ter wereld. In 2012 kwamen de 4 grote Waalse mijnsites op de lijst van de Unesco.  Dit zijn de Bois du Cazier in Charleroi, Grand-Hornu in Bergen, de mijn van Blegny in Luik en het Bois-du-Luc in La Louvière.

 

Ons dagprogramma

07.30u.

samenkomst op parking van Concordia Textiles, Kalkhoevestraat Waregem

09.00u.

onthaal met koffie en croissant

09.30u.

geleid bezoek aan de mijnsite Bois-du-Luc

12,00u. middagmaal

14.00u.

boottocht op en bezoek aan de oude scheepsliften

17.30u.

Vrij bezoek aan het dorpje Mont-Saint-Aubert

18.00u.

Avondmaal in Mont-Saint-Aubert

20.00u.

terug in Waregem

Bois-du-Luc

Bois-du-Luc is een voormalige mijnsite waar steenkool gedolven werd vanaf 1846. 

De technische, sociale en landschappelijke ontwikkeling en verspreiding van de industriële revolutie zijn hier zichtbaar en voelbaar. 

Uniek is dat de site goed bewaard en nog altijd compleet is. 

Hier kan je proeven van het leven van de mijnwerkers in al zijn aspecten: de arbeiderswoning met moestuin, school, kerk, directiekantoor, werkplaatsen, rusthuis, ziekenhuis,...

 

Cruise op Canal du Centre

Al meer dan een eeuw zijn er tussen La Louvière en Thieu vier hydraulische scheepsliften in bedrijf.  Ze werden tussen 1882 en 1917 gebouwd en elk ervan overbrugt een hoogteverschil van 17 meter.  Hun enige energiebron is water.  Tijdens de gegidste cruise, gaan we door een sluis,een oude hydraulische scheepslift en langs mobiele bruggen. We bezoeken ook de indrukwekkende machinekamer van lift n°3.  Dan nemen we plaats in een toeristische treintje om van een ritje op de trakelweg te genieten. Een unieke excursie, absoluut te doen! Start en aankomst is gelegen aan de nieuwe indrukwekkende  scheepslift van Strepy-Thieu.

 

 

Mont-Saint-Aubert

Als afsluiter stappen we af in Mont-Saint-Aubert, een dorpje ten noorden van Doornik

op het hoogste punt van de streek (147 m). 
Er is een prachtig zicht op de Scheldevallei. 
Het dorp wordt ook Mont de la Trinité genoemd wegens de bedevaart met dezelfde naam die er sinds de 14e eeuw naartoe wordt gehouden.

We nemen daar 's avonds het avondmaal. 

 

Inschrijven

Prijs per persoon: 60 euro.
Inbegrepen: koffie en croissant, middagmaal (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert), avondmaal (broodmaaltijd+drankje)

bus, inkomtickets en gidsen.

Inschrijven kan je hier

Terug naar het overzicht