BESTRIJDING AZIATISCHE HOORNAAR

Tuinhier Waregem helpt de Aziatische hoornaar in kaart brengen en bestrijden.


In 2022 is het aantal nesten van Aziatische hoornaars spectaculair toegenomen. Dit heeft een heel grote invloed, niet enkel op de honingbijen, maar ook op de biodiversiteit in het algemeen.

Wat heeft dat nu met Tuinhier te zien? De Aziatische hoornaar vreet aan de grondvesten van ons voedselsysteem. Zonder bestuiving van de bijen geen fruit, groenten, bloemen, …


Wanneer de temperaturen overdag 14 graden bereiken, komen de bevruchte koninginnen uit hun winterslaap. Ze gaan op zoek naar voedsel (suikers) en naar een geschikte plaats om een primair nest te bouwen.

Tuinhier Waregem heeft besloten om, samen met Tuinhier West-Vlaanderen, de strijd aan te binden tegen deze killer. Wij vragen daarom uw hulp.


Hoe?


  1. Door het plaatsen vanlokdozen met lokvloeistof. Van april tot november doen de lokdozen dienst om eerst de koninginnen en daarna de werksters te vangen, met een piek in augustus en september. Concentraties kunnen wijzen op nesten.


  1. Opsporenvan nesten in uw buurt. Heb je een nest gezien, neem een foto en meld het op www.vespawatch.be. Verwijder zelf nooit een nest!!!!


Wil je hieraan meewerken of meer informatie, neem contact op met ons via secretariaat@tuinhierwaregem.be of telefonisch 0478/345101.


Hoe meer mensen hieraan meewerken, hoe groter de kans op succes en dat komt niet alleen de liefhebber Tuin(h)ier ten goede, maar ook de land- en tuinbouw, kortom gans de natuur.


Van harte bedankt om te helpen onze biodiversiteit te redden voor uw kleinkinderen.

Deel II


Onze oproep om samen de strijd aan te binden tegen de AH is een succes!

Heel wat vallen werden geplaatst en een 100-tal koninginnen werden gevangen. (Waregem-Kortrijk) Nog maar een topje van de ijsberg maar het is een begin. Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk mensen hieraan deelnemen.

In juli en augustus gaan door plaatsgebrek 70% van de primaire nesten over tot een secundair nest op hoge hoogte, daar bouwen ze een volledig nieuw nest. Soms verhuizen de hoornaars niet en bouwt de kolonie het primair nest uit tot een secundair nest en bevindt zich doorgaans binnen een straal van 60m van het primaire nest. Naast boven bevinden de nesten zich in hagen, schuren, onder een dakoverloop. Tegen het einde van de zomer kunnen deze zeer groot zijn. (gemiddeld 50 cm breed en 70 cm hoog met meer dan 2000 individuen).


Ondertussen zijn we reeds in een nieuwe fase beland. De koninginnen vliegen

niet meer uit. Het zijn nu de werksters die voor voedsel zorgen voor de larven.


Nu proberen we de nesten te vinden met lokpotten.

Een lokpot maak je met een potje met deksel, gaatje van 6-8 mm in het deksel

en een wiek.(Stofdoek reep van 2-3 cm breed, geel of rood van kleur) De lokpot

wordt gevuld met 1/3e blond bier (cara pils werkt ook),1/3e witte wijn, 1/3e suiker

of met Trappit. De lokpot wordt geplaatst net onder ooghoogte op een open locatie.

Dagelijks controleren tussen 13u en 17u. Noteer de vliegrichting en de tijd dat de

AH nodig heeft om heen en weer te vliegen naar de lokpot. De AH heeft ongeveer

1 minuut nodig voor 100 meter.


Heb je een nest gezien, neem een foto en meld het op www.vespawatch.be


Verwijder zelf nooit een nest!!!!



DEEL III


De strijd tegen de Aziatische hoornaar is nog volop aan de gang. Maar we geven niet op.
Heel wat nesten worden gevonden door de methode van de lokpotten te gebruiken.


Vanaf nu beginnen ook de nieuwe bevruchte AH-koninginnen uit te vliegen om zich eerst nog met suikerrijk voedsel aan te sterken en dan een plaats te zoeken om te overwinteren. Iedereen met AH-vallen of wespenvallen mogen deze reeds plaatsen om zoveel mogelijk koninginnen te vangen. Elke koningin die wordt gevangen is een nest minder voor volgend jaar!


Bedankt in naam van alle imkers en tuinhierders.

DEMO MATERIAAL



UITHALEN NEST AH


We lieten Dries Demuytere van een oud nest uit een boom halen. Zodat we dit kunnen tentoonstellen op het Slekkepark. Iedereen kan daar dan het nest van dichtbij komen bekijken.

AH
IMG_1200
IMG_1208
2023 Hoornaert-8604
2023 Hoornaert-8612
2023 Hoornaert-8623
IMG_1254
IMG_1266
IMG_1261
XVVN1833
unsplash